úterý 5. ledna 2010

rjú murakami - čáry

20 příběhů z japonského prostředí + vysvětlivky japonských termínů (hl. jídel, nábytku, událostí)

témata: sexualita, drogy, peníze, násilí, neohleduplnost, nedostatek komunikace, negativní věci, sado-maso, stísněnost, beznaděj, podivné věci - schopnost vidět signály přenášené po kabelech...

Čiharu neuvažovala o tom, že by speed přestala brát. Bez drogy pro ni život neměl cenu. Obvykle brala speed tři dny v kuse, pak na čtyři dny vysadila. Takový režim jí umožňoval nezvyšovat dávky. Droga jí přinášela radost a naplnění. Pochopila to, hned jak si ji vzala poprvé. Mnoha lidem speed nevyhovuje, ale Čiharu měla pocit, že jejímu orgaismu svědčí. Když účinek téhle drogy vyprchá, hodně lidí se cítí dost zle. Většinou propadají depresím, melancholii, v horším případě mívají halucinace. Čiharu byla přesvědčená, že důležitá je připravenost na takovou změnu. Nepovažovala speed za všemohoucího Boha, ale za lék. V zásadě za stejný lék jako alinamin, lulu nebo aspirin. Když jsou očekávání přehnaná, pád vyprchání účinku je o to silnější. 

Fumi nevěděla, kdy to vlastně začalo, ale od jisté doby nevnímala chuť. Matně si vzpomínala, že jako dítě někdy pila slazené mléko, ale ani jeho chuť si dnes nedokázala jasně vybavit. V dětství jí připadalo normální, že všechno jídlo chutná stejně.

Žádné komentáře: