úterý 5. ledna 2010

kelman - holky

Po celém světě vídáme mrtvoly. Kamkoli jedeme, navštěvujeme hroby a hřbitovy a města mrtvých, jezdíme na exkurze do hrobek a pyramid a pohřebišť a stup, než odjedeme, musíme prostě vidět alespoň jeden památník, kenotaf, cromlech, bitevní pole. Dokonce ani na dovolené nejen že nedokážeme uniknout smrti, naopak ji vyhledáváme. Dokonce i na dovolené jsou epitafy všude, kam se podíváme.
Neboť i když se často rozhodneme nejít s ostatními, řekneme: Ne, chlapi, jen jděte, já si trochu oddáchnu v chajdě, rozhodneme se dělat raději něco méně náročného, i když často jen stěží hledáme energii dělat jiné věci, vždycky máme dost energie, abychom je opíchali. Kdykoli máme příležit je opíchat, ta energie si nás najde.
Hrubý zisk ze světového obchodu se ženami je každoročně vyšší než zisk z obchodu s drogami.
A uprostřed večeře, kdy odnesli ústřice, když řekla: "Jo, dáme si ještě jednu," a když ti Jennifer nebo Sandy nebo Catherine nebo jak se jmenuje začne vyprávět o svém profesorovi, jak ho má ráda, jak se o ni zajímá, když začne takhle povídat, všimneš si, že servírka zrovna přinesla tomu páru vedle vás účet. 
A i když ta holka se ta holka po něm ani nenatáhne, kluk po něm chnapne. "Kolik to je?" zeptá se ona a natáhne ruku, aby z podlahy zvedla kabelku. 
"O to se nestarej," řekne on. "Já to vezmu."
A ona se zeptá: "Určitě?" Pořád se sklání na stranu.
A ona odpoví: "No jasně."
A ona na to: "No tak jóóó... jestli to neva..." a konečně se narovná. 
A on se na ni usměje a pyšně zaplatí jakousi zanedbatelnou sumu, míň, než vás stála láhev vína, kterou s dcerou popíjíte. Víš, že z místa, kde sedí, nemohl nikdy vidět to, co jsi viděl ty, prototže sedíš vedle nich. Víš, že nemohl vidět, že když se sehnula pro kabelku, ani na chvilinku ve skutečnosti nesahala tak daleko, aby se jí dotkla.
...
Co se stane později? Co se stane, když tenhle vztah bude chvíli fungovat, dost dlouho na to, aby se z nich stali manželé, aby měli děti, co se stane později, až ona bude příliš stará nebo nemocná nebo obojí, než aby mu dala to, za co celá ta léta platil? Co se stane pak? Cožpak si neuvědomuje, že jeho starost o peníze, o břemeno jejich vztahu, o to, že má být ochráncem a živitelem, že má přikrýt louži na cestě svým kabátem, že má udělat "co se sluší a patří", pokud ona otěhotní, že jí bude přidržovat dveře, stojí za mnohem víc než její polovinu všech jídel, co spolu kdy snědli? Cožpak si neuvědomuje, že později své kavalírství vykoupí tím, že bude mít pocit, že si zaslouží právo být jí čas od času nevěrný?
Odysseus byl hrdina pro Řeky, ale zločinec pro Trójany. A kdy tomu tak není?
Ale nakonec to všechno skončilo kvůli psovi. vypráví ti, jak si nedívno koupili psa, před dvěma měsíci, jak se tiše navzájem dohodli, že tohle bude poslední pokus celý vztah zachránit, že takhle budou mít cosi společného. Neřekneš mu, že i ty víš, že to je špatný nápad, nezeptáš se ho, proč si to nerozmyslel, co si sakra myslel, že tím získají společného, kromě povinností, po níž ani jeden z nich nijak zvlášť netoužil, což bys mu řekl, kdyby se tě zeptal. Místo toho tě napadne: Aspoň že to enbylo dítě. Napadne tě to, protože už jsi slyšel i o takových případech.
vliv peněz na vztah, boháči, pro které peníze nic neznamenají, záliba v mladých holkách, sex, obvinění ze šovinismu, dobyvatelský pud...
vliv: Nabokov Lolita, Apollinair Pásmo, Ellis americké psycho.. citace v textu Homér Ílias a Odyssea (převádění událostí a životů hrdinů do mýtické roviny, komentují je)

Žádné komentáře: