pondělí 21. dubna 2003

Markus a Diana (Markus og Diana)

Sotvakdy žil na zemi větší zbabělec než Markus Simonsen zvaný Mravenec. Měl hrůzu z výšek i ze tmy, byl si jist, že jestli šlápne na obrubu chodníku, zasáhne ho blesk, a za žádnou cenu by se neodvážil stoupnout do výtahu. Markus Simonsen se bál pavouků a psů a vůbec všeho, čeho se člověk na tomto světě může bát. Ale ze všeho nejvíce se bál holek.

"Nemusíš si vůbec na nic hrát," řekl tiše. "Oj," ozvalo se ze Sigmundovy postele. "Cos to říkal?" zeptala se Diana Markuse. Oči se jí zaleskly. Ale všechno už bylo stejně jedno. Věděl, že to nebylo doopravdy. "Vím, jaké to je. Taky si myslím, že je strašně těžké být sám sebou."
___

Markus je všem pro smích a spolužáci mu neřeknou jinak než Mravenec. Je vášnivým sběratelem autogramů a pro jednu ze svých akcí se mu podařilo získat kamaráda Sigmunda a jejich klauniáda, která má za cíl získat podpis herecké hvězdičky Diany, potěší všechny, kteří se rádi zasmějí. Pro čtenáře od 10 let.
___
Hlavní postavy: Markus - čtrnáctiletá studentka, která řeší běžné problémy teenagerů - to jak vypadá, jak zapůsobit na kluka, který se jí líbí... Je velmi vtipná, pohotová, trochu ironická, ale velmi pohodová holka, kterou má většina lidí rádo. Sigmund - nejlepší kamarádka Georgie, zamilovaná do Toma, trochu stydlivější, upjatá, možná staromódní, Markusův tatínek - kamarádky Georgie, které s ní řeší veškeré trable a jejich zájmy jsou: kosmetika, kluci, oblékání, kluci, rodiče, kluci, škola. Diana (Mette) - starší kluk, zpěvák skupiny Stiff Dylans, trochu namyšlený, hezký, Georgia mu přijde moc mladá. Mona a Christina - mají o ní starost, v průběhu všech dílů knih prochází jejich vztah krizí, ale nakonec vše dobře dopadne
Prostředí, doba: Norsko, 20. století
Téma:
Trable s kluky a rodiči v době puberty.
___
jk

Žádné komentáře: